top of page

Vi elsker vort land - men ved Michelin mest

  • Forfatters billede: Anne Køster
    Anne Køster
  • 18. jun.
  • 3 min læsning

52 Michelinstjerner fordelt på 38 danske restauranter!


PR-billede Michelin Guide Nordic Countries 2025
PR-billede Michelin Guide Nordic Countries 2025

Sådan gik det, da 2025-udgaven af The MICHELIN Guide Nordic Countries blev uddelt på det gamle sindssygehospital Anneberg i Odsherred. Omgivelser, der huser restaurant MOTA, som i 2022 fik tildelt en stjerne i Stavanger, og som dermed ikke blot kunne fremvise det fineste spisekammer i form af lokale producenter, men også en stjerne lige midt i markerne. Det var min første gang i Odsherred - og helt afgjort ikke min sidste. Smukke omgivelser, som sender tankerne direkte til Drachmanns gamle midsommervise, der lader ånden strømme over mark og under strand.


MOTA lagde både hus, lækre råvarer og retter til dagens uddeling, som der allerede er sagt og skrevet en del om her to dage efter. For Danmark blev endelig belønnet for vores høje gastronomiske niveau: hele 7 nye danske stjernerestauranter, PAZ i Tórshavn (★★), Alimentum i Aalborg, Parsley Salon i Hellerup, Pearl by Paul Proffitt i Kruså, Sushi Anaba, texture og Udtryk i København (alle ★). Alle anmelderroste steder, der kræver både sikker hånd og skarp pincet, men sandheden er, at stjernegastronomi starter længe før kokken tænder komfuret.


Bag hver blankpoleret tallerken gemmer sig en historie om mod, muld og mennesker – og det skyldes ikke mindst producenter som griseavler Maria Bojsen fra Birthesminde, som jeg gennem Haps har fornøjelsen af at hjælpe med både PR og marketing siden 2019. Derfor gjorde det mig ekstra glad, da det var hendes udegrise, der lyste op på TV2 's skærm, mens årets stjerner dalede ned over Danmark i Odsherred i mandags.

Griseavler Maria Bojsen i TV2 Nyhederne mandag, mens Michelin-stjernerne blev uddelt: Et godt eksempel på, hvor stjernerestauranternes råvarer kommer fra - og hvad de kræver.
Griseavler Maria Bojsen i TV2 Nyhederne mandag, mens Michelin-stjernerne blev uddelt: Et godt eksempel på, hvor stjernerestauranternes råvarer kommer fra - og hvad de kræver.
Over mark, under strand

Kompromisløse råvarer og high end-gastronomi går hånd i hånd. For selvom Michelin-guiden bedømmer restauranter og talenter, ved alle, der beskæftiger sig seriøst med gastronomi, at den virkelige magi skabes i symbiosen mellem køkken og producent. Uden kompromisløse råvarer kan selv den skarpeste kok ikke skabe magi. Råvarerne er restauranternes motor; De fortæller historien om terroir, værdier og bæredygtig tænkning. Længe før første bid.


Griseavler Maria Bojsen, der holder de ultrasjældne ungarske uldgrise - også kaldet mangalitza-grise - i bunden af Isefjord ved Vipperød er blot ét eksempel. Og hendes kompromisløse tilgang til at lave grisekød på grisens præmisser af sjældne, gamle racer har bragt hendes kød ind i top-køkkener som Alchemist (★★), Kadeau (★★) og Dragsholm Slot (★).


Førstnævntes restaurant-chef Lykke Metzger modtog iøvrigt mandag den prestigefyldte Service Award, som gives for den ultimative service. Det må siges at være fortjent, for netop på Alchemist, der serverer 45+ retter, varer sådan en service af de samme gæster hurtigt 8-9 timer, hvor hvert minut under domen skal være perfekte. Læs, hvordan en oplevelse på Alchemist bedst kan sammenlignes med en magisk tur til Eventyrland.


Man skulle være hurtig, hvis man skulle fange et billede af Søren Wiuffs asparges-anretninger. De knasende lækre asparges røg hurtigt ved årets Michelin-uddeling i Odsherred.
Man skulle være hurtig, hvis man skulle fange et billede af Søren Wiuffs asparges-anretninger. De knasende lækre asparges røg hurtigt ved årets Michelin-uddeling i Odsherred.
Hyldest til dygtige, danske producenter

I den lyse sommeraften på Odsherred fortsatte magien mandag, hvor vi nød knasende asparges fra Søren Wiuff, der ligesom Maria boltrer sig i lokalområdet. Igen en legende, der år efter år går langt - og meget længere end de fleste - for at skabe produkter, man ikke finder andre steder. Der var også rigeligt af Jacob Rossinis kaviar, af Bo Sten Hansens og Jacob Kocembas vidunderlige mousserende te, Copenhagen Sparkling Tea, der er et perfekt lav-alkohol alternativ til en fest som Michelin-festen. Som et smukt supplement til aftenens Charles Heidsieck Champagne.

Rossini's caviar-stand var - selvfølgelig - også velbesøgt ved årets Michelin-uddeling.
Rossini's caviar-stand var - selvfølgelig - også velbesøgt ved årets Michelin-uddeling.

Arla Unika-oste gik vi heller ikke ned på, ej heller kolde øl fra Nørrebro Bryghus, og hele setup'et ved mandagens Michelin-show i Odsherred var i det hele taget én stor reminder om, at hver en stjerne smager - også - af jord under neglene og det hårde arbejde, som en ildsjæl har lagt i at skabe nogle af verdens bedste råvarer og produkter. Lige her i Danmark.


De fortjener i min verden et ordentligt drys stjernestøv!


Næste år kalder Tivoli

Heldigvis er festen slet ikke forbi for Danmark, for næste år rykker den nordiske Michelin-uddeling ind i Tivoli. Jeg glæder mig allerede til at følge slagets gang i Københavns smukke gamle forlystelseshave.


Og så håber jeg, at når glassene skal løftes næste år, kommer der også lidt stjernedrys på alle de gode folk, der knokler i marken, fjorden og stalden.

Danmark er nu engang smukkest ved Midsommer - og der var rig mulighed for at flashe sommertøjet ved årets Michelin-uddeling i Odsherred.
Danmark er nu engang smukkest ved Midsommer - og der var rig mulighed for at flashe sommertøjet ved årets Michelin-uddeling i Odsherred.

 
 
 

Commentaires


Tags

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Haps - strategisk kommunikationsrådgivning | Anne Køster | SQR Studio | Linnésgade 14A | 1361 København K 

+45 24 63 98 54 | anne@annekoster.dk

bottom of page