top of page

PURA VIDA


Det rene liv. Den hilsen får man allevegne på Costa Rica – og gerne overstadigt anråbt af de voldsomt venlige surfertyper, der beboer det lille mellemamerikanske land mellem Nicaragua og Panama.


Costa Rica er befolkningsmæssigt på størrelse med Danmark, men her er grønnere end noget andet sted, jeg har oplevet. Klimavenlige og bæredygtige løsninger som solceller, genbrug, plantebaseret kost, lokale råvarer og lignende moderne tiltag gennemsyrer det grønne land, hvilket man tydeligt mærker i køkkenet.


Selvom alle fortalte os, at vi ikke skulle forvente os meget af maden, blev vi positivt overrasket. Maden er et vidunderligt sammensurium af forskellige køkkener. Alle smagfulde, knasende friske og til den sunde side.


Syd- og mellemamerikansk køkken

Der er selvfølgelig det syd-og mellemamerikanske køkkenmed tacos, stegte plantaner (madbaner) og masser af bønner og bælgfrugter. Solide retter som velsmagende supper med de helt utroligt lækre patacones (stegte madbananer, der har fået en ordentligt maser, og er blevet stegt igen, så du får en stor, mættende bananchip) eller en klassisk casado, som er en slags Costa Rica-biksemad med bønner, ris, grønt, plantan og et par stegte æg på toppen. Her er dybde, grøn velsmag og meget lidt instagram-venlige retter for alle pengene.


Californisk yoga- og surferkost

Men du finder også en overflod af grønt, let og reelt detoxende køkken, som var du i Californien og skulle passe en size 0 i morgen. Sprøde rispapirsruller, koldpressede juicer og litervis af kokosvand, smoothies og kombuchaer på hibiscosblomst eller fx passionsfrugt er lige ved hånden. Det grønne er allestedsnærværende. Måske fordi naturen presser sig på alle vegne, så det er umuligt ikke at være bevidst om, at vi er en del af den. Selv den mindste gadebod på Costa Rica har en holdning til genbrug af plast eller en mening om sugerør, og hvad de gør for skildpadderne. Særligt kystområderne ved Stillehavet som fx ved Santa Teresa er rige på grøn og sund kost, som får mangt en kontordansker til at smide et par kilo på feriens første dage.


Kaffe

Du skal ikke opholde dig længe i landet, før du mærker tilstedeværelsen af virkelig god kaffe. Selv den mindste lille bæverding eller det billigste lufthavnshotel serverer himmelsk kaffe. Velristet, veltillavet kaffe, som får englene til at synge. Området omkring Monte Verde (sky-skoven i bjergene) er der, hvor kaffen særligt er til stede. Vi nåede aldrig et kaffe-besøg, men bl.a. Starbucks store kaffeplantage skulle være lidt af et tilløbsstykke.


Kakao

Costa Rica er en lang perlerække af små, bæredygtige mikroproducenter – også når det kommer til kakao. Vi besøgte en af dem, Two Little Monkeys Chocolate, som er en bønne-til-bar chokoladeproducent i Alajuela på Costa Rica. Parret bag Two Little Monkeys gror chokoladebønner på deres grund, hvor de dyrker alt fra vanilje, jackfruit, peberkorn, ananas og sukkerrør. Når de ikke selv har chokoladebønner nok får de fra gode venner rundtomkring, og fordi chokoladeindholdet er så højt i chokoladerne, og bønnerne er så friske og sæson- og terroir-betonede (både mørk og mælk) svinger smagen af alt fra passionsfrugt til kaffenoter. Vi fik lov at sutte sukkeret af de friske bønner, kværne de fermenterede bønner og færdiggøre chokoladen, hvilket var en kæmpe oplevelse. Og som alle andre produkter, vi har smagt på turen, var den rene, intense smag af chokoladebønne til stede alle vegne. Der er ikke noget, der er camoufleret på Den Rige Kyst (som Columbus opkaldte Costa Rica).


Agua Dulce

Én meget speciel ting ved Costa Rica er deres agua dulce, en drik lavet på uraffineret sukkerrør. Agua Dulce nydes allerhelst varm, når du er oppe i bjergene og temperaturen pludselig falder, eller efter et af de mange voldsomme regnskyl. Drikken smager af intens, dampende varm brun farin (uden at være det), og er du blevet ægte kold oppe i bjergene, så giv den endelig et skud rom. Så er der varme i tæerne igen!



Tips til Costa Rica

Skal du afsted, så sørg for at have god tid – og sørg for at komme godt rundt.


Landet er lille, men ekstremt varieret, så du bør unde dig selv at opleve de ekstreme udsving, som landet tilbyder i natur og temperatur.


Du kan både opleve caribiske strande, vulkaner, surferstrande, skyskove, iskolde, nisseagtige bjerge, jungle og regnskov.


Ligegyldigt hvor du tager hen, er naturen og det rige plante- og dyreliv allestedsnærværende. Pura Vida!

Comments


Tags

bottom of page