top of page

SHOP AMOK!


Kan du huske, hvad du spiste for to uger siden?


Jeg havde mit livs største restaurantoplevelse på verdens mest hypede restaurant Alchemist, der i februar modtog to michelin-stjerner i første hug. Køkkenchef Rasmus Munk tronede myndigt foran et summende køkken og restaurantsal med 50 kokke, tjenere og medhjælpere – og ca. samme antal gæster.


Vi fik serveret de vildeste caviarserveringer, spiste hjerne og slikkede på et gedeyver, drak Mersault med skivanter på og blev hevet helt ind i et bankende hjerte på restaurantens omsluttende dome.


To uger efter serverer Rasmus Munk tarteletter for hjemløse, og Alchemist er lukket ned.


Verden, vi kendte, er væk

Midlertidigt dog. Men verden, som vi kendte for to uger siden, er væk. Siden det hidsiggule breaking-banner kørte med overskriften ”Danmark lukker ned”, er mange virksomheder og også alle Danmarks restauranter lukket ned grundet Corona-risiko. Vinfirmaerne bløder, og leverandører af fisk, grønt og andre luksusvarer, som plejer at lande i topkokkenes hænder, står og sygner hen.


En del restauranter forsøger nye veje, fx med take away-løsninger, og små producenter trækker webshops ud af ærmet i samme tempo som Buster, der popper æg ud af munden i børneserien fra 1984. Irriterende mellemlederord som ”agil” og ”omstillingsparat” har sjældent ramt mere plet på kravet til de erhvervsdrivende i servicesektoren. Men det gælder ikke kun dem.


Du skal blive hjemme skal du

Men du skal holde op med at gnave tørgær og gumle lokumspapir, for det her kommer til at tage tid. Og hvis du fortsat vil være typen, der på sommerferien giver den som gourmand og praler af at være fra ”Denmark – oh yes, the Noma country”, så skal du lægge nogle af de slanter, du alligevel fyrer af på snøfler i Netto og dåsetorskerogn på Nemlig.com, og købe dig nogle ordentlige varer.


Corona-krisen er forfærdelig på ufatteligt mange planer, men én god ting er der at sige: Der har aldrig været større adgang til gode råvarer og fantastiske take away-måltider, som vi helt almindelige dødelige kan tage med hjem til kakkelbordet.
Shop som en topkok


1) Køb take away fra din favoritrestaurant

Der er som nævnt uanede muligheder for at få fantastisk mad med hjem på matriklen. Bloggerfællesskabet Gastromand.dk og Madsvin.dk var efter regeringens restaurantlukning hurtigt ude og samle op på de blødende restauranter med hjemmesiden www.spisudehjemme.dk.


Her får du simpelthen en totaloversigt over de restauranter, der i hele Danmark omlægger til take way. Og der er flotte navne på listen, fx legendariske Restaurationen, Bib gourmand-restauranten Kødbyens Fiskebar og altid anmelderroste Radio.


Jeg har testet et par stykker allerede, bl.a. restaurant Almanak på The Standard, som leverer byens bedste velfærdskylling med surdejsbrød og knuste kartofler, der får dit barn til at spise pænt og op.


Og restaurant Brace, der har en Michelin Plate, og serverer vanvittige lækre italiensk-nordiske hapseretter, delikate hovedretter og verdens bedste pastaretter. Hvis du tager dine smagsløg bare lidt seriøst, så skal du bestille køkkenchef Nicolas conchiglie-pasta med rå fjordrejer, porre creme, ramsløgskapers og løvstikke eller hans pasta carbonara. Der findes ikke bedre i København.


2) Køb – ekstragod – vin

Indse det. Du skal kigge på din kone og dine børn i en periode, der nok bliver længere end du bryder dig om. Til gengæld kan du forvente at arbejde fuldtid hjemmefra, køre hjemmeundervisning, agere pædagog og følge med i ny lovgivning, moms- og skatteregler på siden. Det er ikke nu, at du skal skylle hjemmearbejdsdagen efter med papvin til 25,- fra Bilka.


Restauranterne plejer at lægge beslag på mange af markedets gode vine, men nu kan du købe dem – måske de endda åbner op for de forjættede ”allokationsvine”, som ellers kun går til toprestauranter? Ligegyldigt hvad, så gå lige i struben på de vinhandlere, der er kendte for at levere til toprestauranterne. Tjek fx ikoniske L'Esprit du Vin, der normalt leverer til Geranium, Kong Hans og Søllerød Kro. Hos dem kan du bestille De Sousa eller KRUG champagne (afhængig af, hvor galt det er fat på hjemmefronten).


Eller gå efter bourgognekongerne hos Theis Vine, som leverer ovennævnte bourgogne-vin til Alchemist og steder som Geranium og Marchal på D’Angleterre. De leverer sågar vine samme aften, hvis du bestiller inden 13. Så kan du allerede til frokost mærke, at hjemmearbejdsdagen går helt corona, så klik ind på et par kasser Bourgogne fra Hudelot-Noellat, Moreau eller Glantenay, så kan du redde dagen på målstregen.


3) Spis dig hyggetyk i de rigtigt gode sager

Er du en af dem, der efter den første uge med corona-indespærring har forgrebet sig så meget på slikskuffen, at 2020-sommerkroppen allerede er afblæst i marts måned? Så er der fuld opbakning herfra, fyr den af! Men skip snøflerne og citronmånen og spis dig hyggetyk i noget ægte lækkert.


Fx knasende sprød stenbiderrogn med smørristet rugbrød og fuldfed creme fraiche. Stenbiderrognen napper du direkte hos Fiskerikajen, der alle dage har været kendt for at levere fisk til nogle af bedste restauranter. Efter restaurantlukningerne har de været vakse og omlagt hele molevitten til webshoppen www.fisktilfolket.nordward.com, hvor du finder stenbiderrogn til 159,- for et halvt kilo. Og når du alligevel er derinde, kan du hamstre en fisk til folket-kasse med vildt meget fisk for en 500-mand eller 48 (ja, fire dusin!) franske østers – også for en 500-mand. Vi fik fiskekassen og havde fisk til fire mennesker i fem dage.


Og mens vi er ved fisk og knaldtilbud, så vov dig ind forbi Torvehallerne, hvor der efter sigende ikke er et øje, så du kan trygt besøge dem (alle er åbenbart i gang med at marchere ensrettet rundt om søerne).


HAV-fiskebutikken derinde forhandler caviar-mærket ROGN, som er min all time favorite, især deres Oscietra. ROGN leverer til mangt en toprestaurant, særligt dem, der går op i både smag, kvalitet og bæredygtighed, så skynd dig ind til HAV og hent nogle af de dåser, som nu er til overs. Og ikke fedte med dåsen. Køb en ordentlig mængde – sådan en dåse caviar skal være stor nok til, at man kan skovle. Og med de hjælpepakker, der stryger ud ad vinduerne lige nu, har alle da snart råd til caviar.


4) Shop lokalt i gårdbutikker – fra din sofa

Det fjerde – og nok vigtigste – råd til din corona-kur er helt generelt at shoppe lokalt, ose gårdbutikker, hente gårdbrygget påskebryg og finde den helt rigtige mikro-destillerede akvavit til påskefrokosten. Men hvordan, tænker du – jeg skal jo blive hjemme?


Der kan jeg trøste dig med, at corona-tiden – som med et trylleslag – har ordnet alt dette for dig. Flere hjemmesider er kommet med guides til lokale forhandlere, og små grønthandlere og ægproducenter som fx den berømte Hegnsholt i Lejre er nu lette at finde, ligesom Hindsholm Grisen på Fyn, der normalt leverer grisebasser til toprestauranter, kan købes på webshop.


Se hele listen her www.koalitionkbh.com/guide-til-lokale-forhandlere. Den er bygget af de gode folk bag virksomheden Koalition, der bl.a. er mestre i at forbinde folk, der står sammen om et fælles mål. Og det kan vi bruge lige nu: Spis lidt bedre mad hjemme!

Alchemist får du senere

Mit livs madoplevelse på Alchemist? Den historie kommer i et senere nummer, når du og jeg i mellemtiden har sikret, at alle de leverandører nævnt ovenfor, som Alchemist og de andre restauranter er afhængige af, stadig findes.


Shop amok!


Comments


Tags

bottom of page