top of page

New York – New York ! !


Sjældent har jeg fået tilsendt så mange tips til spisesteder, løberuter, dragshows, cocktailbarer, jazzklubber, isbarer, morgenmadsrestauranter, kaffebarer, cookies-butikker, shoppingstræder, operacaféer og 117 insta-profiler, som da jeg for nyligt skulle afsted til New York.

Jeg havde nemlig bevæget mig ud på intet mindre end min første jomfrurejse til byen, der aldrig sover, og det skal man ikke sige to gange i et netværk af oplevelseslystne og omsorgsfulde foodies.

Mundvandsdrivende feriefotos fyldte fluks indbakke og messengertråde, og jeg blev faktisk helt svimmel af alle de gode idéer. Jeg gjorde derfor kort proces, og gik med et par klokkeklare feinschmeckeres guidelines: gourmetkokken Bo Bechs personlige hitliste over spisesteder (som jeg fik fingre i af omveje) og anbefalingerne fra cool foodie-projektledertype, der lige er hjemvendt efter 2 år i byen – tilsat de ting, jeg alligevel skulle besøge i arbejdsøjemed.

Konklusionen på min jomfrurejse var klokkeklar: New York blev helt bestemt byen, hvor jeg ikke sov (tak jetlag – også på den forkerte vej). Alligevel fløj jeg hjem tårnhøj på energi, summen, fantastiske minder og en perlerække af gode madoplevelser.

Så da cool foodie-projektledertype spurgte mig om, hvilken bid der var den bedste på turen, måtte jeg halvdiffust svare: En slurk virkelig fantastisk rødvin med tilpas alder fra Saint Julien i Bordeaux. For det er jo fuldstændigt umuligt at vælge i den malstrøm af snolder, som jeg nu fremadrettet vil fylde andres indbakker og messengertråde med. Hvis de altså formaster sig til at bede om NY-råd til et par hurtige spisesteder, som er sådan lidt low key-lækre.

Men jeg skal spare dig for al den overvægt. Her et hurtigt sammenkog af nogle træfsikre highlights.

GREENWICH VILLAGE / WEST VILLAGE

Minetta Tavern www.minettatavernny.com/

Når du ankommer på hjørnet af Minetta Lane og MacDougal Street, bliver du først nedslået, fordi stedet ser hermetisk lukket ud. Skodderne er banket for vinduerne, og der er intet liv at spore. Men så tager du i døren og bliver suget ind ad en summende, buzzende, brandvarm stemning, der sender dine tanker mod forbundstiden og dens luksuriøse huler for de særligt indviede, hvor champagnen og store bordeauxvine flyder frit, bartenderen har ærmeholdere på og hvert lille fine stofdugsbetrukne bord har egen guldbordlampe. Netop sådan føles det at træde ind på denne 1- stjernede parisiske NY-taverna, som serverer verdensklasse franske klassikere som foie gras, escargots, marv, brioche, steak frites, landkylling, pighvar og chokoladesouffle. Tilsat et vinkort, der i fransk udvalg og årgange får dig til at føle dig en lige smule som hjemme i Paris. Bare på sådan en New Yorker-venlig måde. Ah. Bare ah!

Buvette

www.ilovebuvette.com

Fransk/europæisk inspireret i klassisk caféstil med spinkle små metalstole, madelainekager og fine små sølvfade og opsatser. Jeg var blevet lovet, at alt på Buvette er Instagram-venligt, og det kan jeg love dig for, er ganske sandt. Manden, der sad ved bordet 3 centimeter fra os – ja de spinkle, små caféstole står skulder ved skulder med sidemandens – var professionel fotograf, der med sit old school-foldekamera fra 1940’erne var taget på Buvette for at tage et par skud til sin nye bog. Og ligegyldigt om du retter linsen mod de mange fine, små morgenmadsanretninger som fx ricotta og smeltende søde figner, indgangspartiets perfekte opsætning af blomster, bænk og cykel eller bare trappen ned til toilettet, så har du lyst til at dele på IG. Der er bare så fiiiint. Og oveni så smager alt på Buvette godt.

SOHO/EAST VILLAGE

Estela https://www.estelanyc.com/

Fantastisk stemning med en elendig akustik, som gør, at du aldrig vil tage din let døve morfar med herhen. Her bliver der talt, grinet og skålet højlydt i det tætpakkede lokale. Men det er en del af stemningen, som er båret godt på vej af stanglabre drinks og et veludstyret vinkort, der vidner om, at en af ejerne har en fortid på Dan Barbers Blue Hill på Stone Barns. Madstilen har også et klart fokus på det knasende sprøde og friske grønne køkken. Og sjældent har vi spist så smækker en julesalat med ansjoser, valnødder og ost. Eller selleri, bladselleri og mynte. Hvis jeg kan få fingrene i grøntsager, der er blot halvt så knitrende sprøde som dem, vi fik den aften, laver jeg begge grøntretter hver dag i en måned. Så enkelt og smukt.

UPPER EAST Flora Bar https://www.florabarnyc.com/

Du ved, at du skal forbi The Met og tjekke de gigantiske udstillinger af ikoniske malerier, ægypterudgravninger og alt det andet kultur, som hører til NY. Det hører sig til. Og når du nu alligevel er deroppe i Upper East, så skal du gå ud af The Met igen, vende ryggen til Central Park og bevæge dig over i The Mets afdeling med særudstillinger, som ligger et par gader derfra. Her ligger Flora Bar i kælderetagen. Samme ejer som Estela, der serverer stensikre, stilrene serveringer i moderne, enkelt og – man fristes til at sige - nordisk stil. Det er alt sammen meget godt. Men hele pointen med at gå på Flora Bar er at bestille deres tuntatar. De skraber den nemlig, så den får lige præcis den der cremede, smeltende følelse, som du rigtigt godt gider.

BROOKLYN

Maison Premiere

maisonpremiere.com

Skal du lidt uden for Manhatten, bør din Uber styre direkte mod Maison Premieres labre 1920’er-stemning i Brooklyn. Mere end 20 forskellige slags østers på kortet, så der er rig mulighed for at lære lidt om op og ned i amerikanske østers fra East Coast, West Coasts og helt utroligt mange Bays, som du ikke vidste eksisterede. Inklusiv østers-happy hours alle ugens dage, tjek deres hjemmeside for, hvornår du skal snige dig ind og gå østers-amok til alt for få dollars. Tilsæt cocktails og en særlig kærlighed for Absinthe, så er der ikke et øje tørt. Prøv også en delikat New Yorker-brunch med småretter, som giver dig lyst til at arbejde for et lovforslag, der forbyder klassisk dansk brunchbunkehelvede.

UP STATE

Stone Barns Center

www.stonebarnscenter.org

Men du kan også gå planken ud, løse togbillet fra Grand Central station og køre en time mod nord langs Hudson River til Stone Barns Center i en lille flække ved navn Tarrytown. Her er der fra jord til bord-filosofi, drivhuse, klappegeder, foredrag og gåture i markerne og nyttehaverne. Og forskellige aktiviteter for både store og små i løbet af dagen. Har du derudover tænkt dig bare lige to minutter om, har du også booket bord på Dan Barbers fornemme Blue Hill-restaurant. Og medbragt behørigt skiftetøj, for du bliver ikke lukket ind i friluftsshorts og flade sko. Men har du – ligesom mig – ikke fået det tænkt helt igennem og booket dit bord de 60 dage i forvejen, som det selvfølgelig kræver, så kan du altid hygge dig i baren med virkelig lækker Chardonnay fra Oregon. Omgivelserne bliver ikke mindre skønne af den grund, og sådan en Chardonnay-frokost er nu også lækker. Og når du lander tilbage i byen, er kontrasten mellem Times Square og countryside helt fantastisk.

LITTLE ITALY, CHINATOWN, BRONX, QUEENS m.m.

Det er jo blot et par dråber i havet på en by, der vitterligt fortjener mange links og henvisninger. Her er ikke en gang nævnt China Town eller Little Italy. Eller SoHos mange skønne hipstercaféer og halvinstitutioner som fx Balthazar. Eller skønne Bar Boulud, når du har været i The Metropolitan og få et skud opera. Men jeg lovede jo at holde det tight. Så resten må du få i indbakken – eller på en virkelig lang messengertråd.

Tags

bottom of page