top of page

Ay Caramba!


Marts kalder på et spark i kæften. Lune krydderier og en kant af chili, der sætter blodomløbet i gang og giver en friskere ungpigekulør end solariet på Amagerbrogade. Ikke på den der ”nu kommer toget”-Chili-Klaus-skabagtige måde, hvor næse og øjne løber, og du et kort sekund tvivler på, om dine smagsløg nogle sinde vender tilbage. Næh, her handler det om eksotiske retter, der grundopvarmer dit gamle dikkeværk, så udstående vener og ansigtets 50 nuancer af grå forsvinder som dug for solen ved årets første fadølsbrandert.

For let’s face it - marts er nok den måned på året, hvor der er allermest brug for at sparke liv i kadaveret. Sommerferien er halvår væk, og der er ligesom grufuld adgang til hele motorvejsnettet af blå vener gennem den ligblege hud. Ansigtet tangerer en grå dødsmaske, der bare higer efter forår, sol og liv.

Heldigt for dig er, at de eksotiske køkkener blomstrer netop nu, og en naturlig glød kun er en bomstærk chili væk. Min anbefaling er: Tag en tur på Solskinsruten med eksotiske hjertevarmende retter eller nap en hjemme-session med lidt spicy mad. Det er nu, du trænger.

Solskinsruten – 5 hot spots De seneste par år er København og andre storbyer blomstret med eksotiske køkkener, senest med særlig inspiration fra Sydamerika. Her får du 5 hot spots med spark af sydamerikansk, kinesisk, vestindisk, mellemøstlig og asiatisk inspiration. Pointen er, at maden er spicy og napper i kinderne. Og traditionen tro, følger også en hjælpende hånd til hjemmesessionen med et par gode bud på tørstslukkeren til din favorit-chiliret. Kung Fu & BobbaBella, Tivoli Food Hall

Food Hall åbnede i efteråret 2017, og jeg var selv pinligt længe om at kigge forbi. Danmark kan ikke få nok af madmarkeder – men endnu mindre kan vi åbenbart få af at kritisere vores mange madmarkeder for at mangle sjæl, stemning og hø på gulvet. Food Hall ingen undtagelse. Mange har brokket sig over de mange kæder (=faste betalere), hvilket i min optik er helt unødvendigt. Food Hall er fedt, så smut forbi Kung Fu (også kendt fra Nørrebro) og Kadeaus bornholmske troldebarn BobbaBella. Fang en spicy ramen fra Kung Fu og en laber shawarma med ekstra spicy sauce fra BobbaBella, så kan jeg love dig for, at du får gløden tilbage i kinderne.

PMY, Tordenskjoldsgade 11, 1055 København K

Latinamerikanske PMY er et af de seneste sydamerikanske skud på stammen i København. Her forenes Mexico, Venezuela og Peru i en kærlighedsfest af smag. Du får både a la carte og seksretters menu, som trods gourmet-formatet er blevet kaldt et folkekøkken. Og hvis ikke de sydamerikanske retter sætter fut i dig, så kan du altid kaste dig over drinks fremstillet på agavebrændevinen Mezcal. Den får en ellers rutineret akvavit-elsker som mig til at fremstå som en vaskeægte kordreng, når Mezcal’en brænder hele vejen ned igennem mit spiserør.

The Caribbean Housewife, Skydebanegade 3, 1709 København

Et forførende, friskt indslag på Solskinsruten er Jamain a.k.a. The Caribbean Housewife med røde læber, gule stiletter og silkekjole. Og retter med navne som Noodle Soup Kiss og Pick Me up Pumpkin. Spis en hurtig suppe på bænken i vinduet eller tag solskinnet med hjem og sæt fut i Lillefars blodomløb. Hvis du også hiver et par kolde øller med fra montren, får du måske også lidt caramba-rytmer i bentøjet. På en onsdag.

Grød, Torvehallerne, Linnésgade 17, 1362 København

Når forårsnæsen løber, og du bare har brug for en lun sjælevarmer, der putter dig som en af Ulla Terkelsens oversize-tørklæder, så er en congee fra Grød sagen. Congee er asiatisk – nogle mener kinesisk – risgrød, som her serveres med ingefær, peanuts, soya, forårsløg, koriander & sesamolie. Og kylling. Den virker hver gang.

Sanchez, Istedgade 60, 1650 København

Jeg har selvfølgelig også været et smut forbi superhypede Sanchez, hvor Nomas tidligere souschef Rosio Sanchez slog dørene op i slutningen af 2017. Sanchez er enkelt, spicy, let og ligetil. Selv græshopperne i den spicy tomatsuppe sætter bare lidt ekstra sving i håret – og glider let og lækkert ned. Stærk mad, når det er labert, skaber varme og dybde, men sofistikeret nok til ikke at få dig til at græde som Bubber hos Chili Klaus. Garanteret varme i kinderne – og skal du helt op og ringe på kinderødsfaktor, så bund din Mezcal.

Sluk ildebranden

Hvad drikker du så til stærk mad? Det afhænger selvfølgelig af tusind ting, der er fx kæmpe forskel på asiatisk og mexicansk mad. Men-men-men, der er ét par tommelfingerregler: Undgå eg og høj alkohol, vælg frugtige vine og gerne noget sødme, som fungerer godt til den diabolske chili. Eller skal det være helt enkelt, så nap en iskold øl, der ikke er alt for indviklet.

Gusano Rojo Mezcal, Winefamly

Skal vi blive i det sydamerikanske køkken eller de skønne supper fra den caribiske husmor, så sværger jeg til førnævnte kolde øl, en Margarita eller det lille spark fra Mezcal. Algave-brændevinen, som flittigt serveres på den københavnske restaurantscene for tiden, alene eller som del af cocktails, er skarp, grum og brandvarm som tequila, og fås ligesom tequilaen med og uden orm. Her i en Gusano Rojo-version fra Winefamly, der sjovt nok betyder ”Røde orm”. Medlemspris kr. 165,88.

Copenhagen Sparkling Tea, Grøn

De mousserende teer fra Copenhagen Sparkling Tea har netop vundet Biofachs fornemme øko-pris blandt 750 nyskabende drikkevarer – megasejt gået af de to danske iværksættere Jacob Kocemba og Bo Sten Hansen. Versionen Grøn her er helt oplagt til især det krydrede asiatiske køkken. Med lav alkohol og fine noter af grøn te, citrusfrugter og ingefær er den som skabt til thaimad og stærke karryretter. Fås hos en række velassorterede vinhandlere kr. 139,-

Loimer, Kamptal, Riesling

Riesling er jo et af de helt oplagte valgt til spicy mad. Og gerne med en hvis portion restsødme. Jeg har i mange år sværget til østrigske Loimers stringente og ultrarene stil, så selvfølgelig skal hans Riesling med her. Skærer fint og rent igennem en mexicansk tomatsuppe, en spicy bao med sur-sød svin eller en skrap shawarma. Fås også som en Grüner Veltliner-version hos Österreich Vin og på en række fremtrædende restauranter. Begge til kr. 145,- i webshoppen

Manoir de Grandouet, Holm Cider

Cider kan altså også noget til den krydrede mad, da du også her har lav alkohol sammenlignet med vin. Denne næsten lyserøde trylledrik er ret sød, så den kræver lidt fylde som fx thailandsk eller den asiatiske risgrød congee. Abrikos-noter og sødme, der i sig selv giver dig et lille ansigtsløft. Kr. 80,- hos Holm Cider.

Tags

bottom of page