top of page

Små bobler, stor fornøjelse


Berusende champagne-bobler giver altid god kemi for mig.

Berusende champagne-bobler giver altid god kemi for mig. Men der er forskel på boblerne, altså selve de bobler, der stiger til vejrs i champagneglasset. Forleden var jeg til en ”kemi”-time af de sjove slags. Champagnehuset Besserat de Bellefon havde inviteret til smagning af fem udvalgte champagner med særligt fine bobler.

At en luksuriøs champagnesmagning udviklede sig til en lektion i kemi, skyldtes, at kulsyretrykket i Besserat De Bellefons champagner under navnet Cuvée des Moines kun ligger på 3 bar i stedet for de normale 5-6 bar. Bar og kemi-formler er ikke umiddelbart det, jeg forbinder med smag og elegance, men netop de 3 bar skulle vise sig at være Besserats hemmelige formel.

Lav-tryk og hva så?

Den lave kulsyre gav utroligt små og tætte bobler i glasset, som jeg skal være ærlig at sige, at jeg måske ikke havde bemærket, hvis jeg ikke havde fået en lektion i kemi, andengæring og små vs. store bobler. Men nu var jeg jo forberedt, og de små cremede, nærmest ”moussede” bobler stod klokkeklart i min bevidsthed. Smagsoplevelsen var både rar og behagelig. Ingen prikkende brus i næsen.

Mindre sukker giver små bobler

Boblerne fremkommer, som mange vil vide, når vinen andengærer i flasken tilsat gær og sukker, hvor der dannes kulsyre, mens flaskerne gærer videre med rumpen opad. Det særlige ved Besserat de Bellefon - hvis man spørger producenten i hvert fald – er så, at man tilsætter en mindre grad af sukker og gær. Det gør, at den kulsyre, der dannes, har et mindre tryk. Derfor føles boblerne blide, cremede og lette (særligt når man ved det). Den eneste anden champagne, som også har et lavere tryk er Mumms Cuvee Lalou.

Udviklet til mad

Hvorfor så gå efter de små bobler – skal der ikke bare fuld tryk på? Historien om Besserat går tilbage til Paris i 1930. Her udfordres Victor Besserat af direktøren for den fornemme restaurant Samaritaine de Luxe, som bad om en champagne, der var det perfekte match til mad. Besserat tog udfordringen op og fandt løsningen i sin kemiformel og de små bobler, der efterlader god plads til smagsnuancerne i maden.

4 små bobler – og 1 med fuld tryk Besserat de Bellefon Champagne - Brut Cuveé de Moines Behagelig Brut-champagne med de særegne små bobler. Klassiske Champagne-noter som abrikos og fersken, nøddeagtig duft. Kan fungere både som aperitif og til forretter og fiskehovedretter. 350,- pr. flaske hos Lautio-Vino Fino. Besserat de Bellefon Champagne – Brut Rosé Cuveé de Moines Let og blød roséchampagne med herlig smag af modne jordbær og mørke bær som solbær og brombær. 475,- pr. flaske hos Lautio-Vino Fino. Besserat de Bellefon Champagne – Blanc de Blanc Grand Cru Cuveé de Moines Varm og blød Blanc de Blanc med masser af honning, nødder, abrikos og tørret frugt. Man får lyst til fed beurre blanc og hollandaise til hvid fisk. 500,- pr. flaske hos Lautio-Vino Fino. 2006 Besserat de Bellefon Champagne – Cuveé de Moines

Ligesom de øvrige Cuveé de Moines er også årgangsversionen blød og behagelig. Her med smag af stenfrugter som abrikoser, blommer og mirabeller. Igen en flot champagne til lyst kød som fx fjerkræ og kanin. 650,- pr. flaske hos Lautio-Vino Fino.

Besserat de Bellefon – Trible B Champagne - økologisk Besserats nyeste skud på stammen er en økologisk champagne, hvor sukkerindholdet er ekstremt lavt. Denne er ikke en Cuveé de Moines og har normalt kulsyretryk. Det giver en noget mere krads champagne end de øvrige, som klart er mindre i min smag end de elegante Cuveé de Moines. 495,- pr. flaske hos Lautio-Vino Fino.

Tags

bottom of page