top of page

Tid til roséterapi


Rosévin er lig med sommer,

sol og stjerner i øjnene, men det er også én til tider udskældt vingenre, der favner bredt. Fra vammelsød oversøisk saftevand over elegant lyserød sommervin til majestætisk roséchampagne. De lyse-, lakse-, rosenrøde vine fås i mange varianter og niveauer – og måske derfor kan de give skuffelser med på vejen. For at føje endnu et lag af forvirring til spøgen har jeg her valgt også at medtage et par orange vine til listen af sommervine. Ikke, at de orange vine har meget mere med rosévin at gøre, end at de har en skøn ravgylden farve og en lethed, der ligesom rosévinen passer perfekt i solskinsvejr.

Det er præcis, hvad det skal handle om her; hvor får du et godt glas rosé- eller orangevin i solen, og hvad skal du gå efter, når solen endelig viser sig?

På næste side anbefaler jeg ti gode steder at kigge hen i København, når behovet for roséterapi melder sig. Hvis du ikke allerede er bekendt med udtrykket, så er det opfundet af en af mine gode bekendte, og dækker over ”det at lade sig henføre af kølig rosé” gerne iført store, mørke shades (som skjuler størrelsen på din rosébrandert, så tag dem for gud skyld aldrig af!).

Hvad er op og ned på de lyserøde vine?

Spørger man den otteårige hjemme hos os, så er rosévin blot hvid- og rødvin blandet sammen. Det griner vi voksne så lidt af, indtil vi kommer i tanke om, at de skønneste roséchampagner rent faktisk er en blanding af rød og hvid.

De fleste rosévine er dog fremstillet udelukkende på blå druer ved, at drueskallerne har gæret sammen med mosten i 6-12 timer, hvorefter skallerne fjernes fra mosten. Kontakten mellem vin og drueskaller giver vinen den lyserøde farve og tilfører smag. Men der er undtagelser fra den gængse roséfremstilling. Støder du fx på en lyserød vin, der hedder Clairet, er den i virkeligheden en ”rest” fra rødvinsproduktionen, hvor man har tappet den nederste, ”tynde” del af vinen fra. Det vil sige, at din jordbærrøde vin i virkeligheden er en meget tynd rødvin, højst sandsynligt fra Bordeaux, hvor Clairet’en er en specialitet. Sidst kan du altså også støde på blandingen af røde og hvide vine, hvilket er noget sjældnere for rosévine, men som derimod er typisk for fremstillingen af roséchampagner, hvor man både anvender røde og hvide druer. Godt, så er der styr på roséen, men hvad så med den orange vin?

Orange is the new black

Den orange vin popper op flere og flere steder især i København og er sådan set nem nok at forstå, da orange vin er fremstillet på samme måde, som man fremstiller rødvin, men på hvide druer frem for røde. Man lader vinen ligge og marinere sammen med hvidvinsskallerne, mens den gærer. Det er typisk naturvinsproducenter, der bevæger sig ud i leg med orange vin, da druernes naturlige gær efter sigende skulle sidde i skallerne (så man slipper for at tilføje gær). Personligt har jeg fået orange vine, der har givet mig decideret svovlhunger og næseblod af irritation over, hvor skævt og skørt det smagte. Oplevelser, hvor jeg har tænkt, at vinen hverken var fugl eller fisk. Men jeg har sørme også smagt nogle, der var labre, velafbalancerede og nærmest kunne forsvare titlen af en fjerde vintype, så vi skal til at tælle i rød, hvid, rosé og orange vin.

5 gode råd til rødmossede vine

Der er en verden til forskel på de mange typer af rødlige vine, som du kan fylde dit glas med henover sommeren. Men der er et par grovkornede tommelfingerregler (som kan huskes i selv den mest intense roséterapi-session): 1) Ønsker du en stram, stringent og frisk rosé, så vælg en østrigsk eller fransk og så gerne en fra Provence, 2) Er du mere til sødlige jordbær end friske hindbær, så gå efter en kraftigere og mørkere Rosato eller Rosado fra hhv. Italien og Spanien, 3) Føler du dig vovet og parat på en helt ny og anderledes vinoplevelse, så kast dig ud i et glas orange, der rigtigt nok hverken er hvid eller rosé, men som kan være en virkelig flot kombination af tørhed, fylde og frugt, 4) Er det tirsdag, lønningsdag, regnvejr eller en eller anden megavigtig begivenhed, så gå dog hele vejen og bestil et glas roséchampagne, 5) Er du til meget søde rosévine, der tangerer smagen af ”børnechampagne” (ja, den med Disney-figurer på) så find et glas oversøisk rosé.

Roséruten – den helt (u)officielle

Roséterapi foregår allerbedst i fuld offentlighed. Jeg har kortlagt 10 steder, hvor rosé- eller orangevinen fungerer, og hvor solen skinner på dig og dit fremskredne rosé- og orangemossede fjæs. Jeg håber, vi ses derude et sted (du får mig aldrig til at tage solbrillerne af, hvis vi mødes på Roséruten!).

Holmen: La banchina, Refshalevej 141a, 1204 København K

I et lille skur med vandudsigt og -adgang og romantisk stemning får du herlig naturvin, bl.a. en behagelig italiensk Rosato til kr. 85,- glasset, og en fin italiensk orange vin til ca. det samme. Sol: Hvis solen skinner, kan du finde en solplads hele dagen på La banchina.

Amager/Christianshavn: Knipps kaj, Knippelsbrogade 10, 1409 København K

Med adgang til Rosforth & Rosforths fantastiske vinudvalg er du tæt på byens bedste vinudvalg. Skøn, norditaliensk orange vin fra 350,- flasken. Så kan du jo drikke så meget, du kan, og tage resten med hjem. Udmærket rosévin fra kr. 55,- glasset. Sol: Hele dagen – og hvis du er heldig, også udsigt til unge mænd, der laver udspring fra Knippels Bro.

Indre by/ Østerbro: Toldboden, Nordre Toldbod 24, 1259 København K

Slå dig ned i en solstol på brostenene, nyd havnefronten og et glas klassisk fransk rosévin til 65,- eller 75,- kr. glasset. Sol: Fra kl 12 og resten af dagen.

Østerbro: Les Saint Jacques, Sankt Jakobs Plads 1, 2100 København Ø

Clos Labade 2016 til 70,- kr. glasset, klassisk Languedoc Roussillon. Kan drikkes i litervis. Da jeg boede på Østerbro var det favoritstedet efter tennis, som altid endte i hvidt tøj og rød næse.

Sol: Fra kl. 12 og til den går ned bag kirken.

København K: Bar Vin, Skindergade, 1159 København K

Altid 3-5 orange og rosévine på glas. I øjeblikket fås orange vin fra Toscana på druen Ansonica fra Fattoria la Maliosa, kr. 115,- glasset. Sol: Du skal være vaks for at fange solen på Bar Vin! Fortov på Skindergade åbner kl. 16 og har sol frem til ca. 17.30.

København K: Ved stranden 10, Ved Stranden 10, 1061 København K

Stamværtshuset! Verdensklasse vine og betjening, orange og rosé og alt andet, hjertet kan begære. Fik forleden en skøn østrigsk, biodynamisk natur-rosé på Zweigelt, Blaufrankrisch og Blauer Wildbacher fra Maria und Sepp Muster til kr. 125,- glasset. Sol: Fra frokost og til den går ned.

København K: Haven, The Standard, Havnegade 44, 1058 København K

Pop up bar på The Standard før Haven festivallen. Biodynamisk rosé, der ikke gør nogen fortræd til 65,- kr. glasset, men så får du også den skønne havneudsigt med i købet. Og god musik.

Sol: Du kan finde en solplads det meste af dagen.

Nørrebro: Antidote, Jægersborggade 56, 2200 København N

Nørrebro-filial af Bibendum-, Paté Paté- (m.fl.) imperiet og dermed også med samme fine vinkort. Klassisk Provence øko-rosevin fra Chateau la Jeanette, 80 kr. glasset.

Sol: Fra frokost og til den går ned!

Nørrebro: Terroiristen

Bredt udvalg af rosé og rosé bobler fra 65 kr. glasset og orange vin på glas starter ved 75 kr.

Sol: Fang den lørdag eftermiddag fra kl. 13-15 eller onsdag til lørdag fra 19 og en time.

Vesterbro/ Tour de Kødbyen

Kødbyen tilbyder et eldorado af en roséturne, når solen titter frem. Begynd på Paté Paté (samme kort som Antidote) eller den italienske Mother, hvor du får fin Rosato (som vist også kan købes online), slut af hos Fiskebaren og/eller Gorilla. Sol: Fang den hele dagen, hvis den er ude. Hvis du vil prøve noget andet end Kødbyen på Vesterbro, så kig forbi Værnedamsvej, hvor både Viggo og Falernum efter sigende skulle levere effektiv roséterapi og sol det meste af dagen.

Roséhjemmeterapi

Hvis du ikke lige er i nærheden af hverken København K, N, Ø eller V, så fortvivl ej. Du kan sagtens bedrive roséterapi derhjemme. Her fire anbefalinger på rosé- og orangevine til husbehov.

Italien/orangevin: 2015 Fuoripista Pinot Grigio, Vigneti delle Dolomiti, Foradori Økologisk og biodynamisk orangevin på Pinot Grigio, som har ligget 8 måneder med skind på amfora. Vingården ligger i Trentino, for foden af Dolomitterne. En ekstremt god orangevin, som er ualmindeligt godt afbalanceret. Leverer det bedste fra en fyldig hvidvin og en elegant rosé, men er helt sin egen vintype. Denne vin fik genren ’orange-vin’ til at give mening for mig. Jeg serverede dampet laks til vinen, og fedmen fra laksen var rigtig fin til. Alternativt ville jeg gå over i noget mere kødfyldt eller fedt. Pris 295,- kr. hos Niche Vine (sælger også online).

Frankrig/roséchampagne: Moët & Chandon Rosé Impérial

Herlig, velkendt roséchampagne, der på en eller anden måde bare går godt til alt. Klassisk blanding af Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Fin pink farve med masser af røde bær og frugter og antydningen af rose. En roséchampagne, der passer ligeså perfekt til harpespil i lobbyen på Hotel Crillon i Paris som til et fad pandekager med stenbiderrogn og creme fraiche i sommerhuset i Gilleleje. Pris 449,- kr. i et bredt udvalg af vinhandlere og supermarkeder.

Italien/Rosato: Aia Vecchia, Solidio Rose 2016

Fra Toscana fås Aia Vecchia’s rosevin på Sangiovese. En kraftigere rosésag, der for min smag er lidt for tung som terrasse-aperitif, men fungerer derimod rigtigt fint til din Vitello Tonato eller den klassiske Porchetta grisebasse på grill. Medlemspris på Winefamly.com 62,- kr., estimeret markedspris 125,- kr. (online salg for medlemmer af vinklubben Winefamly).

Frankrig/Provence: d2 Rosé, Coteaux d'Aix-En-Provence 2016 Klassisk rosévin fra Provence. Fin lyserød farve, elegant og læskende, men stadig med fine tanniner. Perfekt til en eftermiddag i solen, hvor du ikke indtager andet end rosé, men kan bestemt også fungere til mad, især oplagt med retter fra det sydfranske køkken, som den er født til fx Chevre Chaud, Moules Mariniere, Salade Nicoise og lignende. Pris 119,- kr. hos Kjær & Sommerfeldt (sælger også online).

Østrig: Fred Loimer, Zweigelt / Pinot Noir Rosé 2016, Langenlois, Kamptal Stringent og elegant rosévin på druerne Zweigelt og Pinot Noir fra den biodynamiske, østrigske producent Fred Loimer. Er du til Provence-stil er der en sandsynlighed for, at du også kan blive glad ved de moderne østrigere, der ofte leverer en ren stil. Skøn til terrassen uden mad, til en løgtærte med bacon eller måske til grillet hvid fisk med Hollandaise? Pris 99,- kr. hos Österreich Vin.

Tags

bottom of page