top of page

La Dolce Vita


Nogle forældre vil ikke indrømme det, men de fleste kan nok blive enige om, at deres – og i særdeleshed andres – børn ser utroligt søde ud igennem et godt glas Barolo. Alligevel har vi danskere en tendens til at slæbe familien på Bamseferie til aflukkede Lalandia-lignende resorts, hvor maden knap er mennesker værdig, vinen er skrækkelig, og øllet blandet op med vand. Men hvorfor er det sådan? Sydeuropæerne spærrer ikke deres børn inde bag lukkede mure, og fodrer dem med friture, når det er ferietid. De gør, som de plejer: tager en kæmpestor bid af La Dolce Vita. Og det skal det handle om her, det søde sommerferieliv i Piemonte, hvor du både kan kombinere Barolo, børn og bikes.

Barolo, Barbaresco og Barbera

Slow food’ens arnested Piemonte er ikke blot leveringsdygtig i store rødvine som kongevinen Barolo og lillebroderen Barbaresco, men også skønne hverdagsvine som Barbera d’Asti og Barbera d’Alba. Landet ved Alperne er verdenskendt for sorte vine og hvide trøfler, men der er meget mere. Nødder, der vokser imellem Nebbiolo- og Barbera-marker, chokolade, nougat, pasta, ost og pølser er i sig selv adskillige besøg værd. Og så er der selvfølgelig hele verdensarvs-oplevelsen ved at bevæge sig rundt i Langhe-Roero og Monferrato, der af gode grunde er kåret som Unesco-arv.

Vinmæssigt behøver du heller ikke kigge mange andre steder hen. Baroloerne,, der traditionelt fordeler sig på de elegante vine fra omkring Barolo by og La Morra og de barskere bamser fra højene omkring Monforte og Serralunga. Men regionen kan meget mere end Barolo. Barbaresco-vinene fra de tre høje på den anden side af Alba, der også er fremstillet på Nebbiolo-druen, har nogle af de samme karaktertræk, som Nebbioloen i Barolo, men i en light version, der ikke holder helt så længe, men som kan få englene til at synge, så længe det varer.

Nebbiolo er langt fra det eneste, der er værd at drikke i Piemonte. Barbera-vinene, der i mange år har været piemontesernes hverdagsvin giver også fantastiske vinoplevelser. Især hvis Barbera-vinene har fået fad og i særdeleshed små, nye fade, som tilfører vinen den afrundethed, der ellers kan mangle i den frugtsyretunge Barberadrue, der i sig selv har masser af frisk syre, men mangler tannin.

Tre rejseanbefalinger til Piemonte

Går turen til Piemonte i sommerferien, er der rig mulighed for ikke blot at få dit livs vinoplevelse, men også at rygsvømme i mad, natur og skønne oplevelser. Med eller uden børn, på mountainbike eller i bil, og med mange eller virkeligt mange skønne madoplevelser. Her tre forskellige versioner af rejsetips til Piemonte.

Barolo med børn

Bolig: Agriturismo er som skabt til ophold med børn fx Il Gioco Dell’Oca i Barolo med fin legeplads, alt i højstole, børnesenge og mulighed for tøjvask, pastafremstilling for børn, og sågar mulighed for babysitning. Er ungerne også til swimming pool, findes der her også et væld af muligheder, bare gå på Google.

Oplevelser:

 • Tag ungerne med på museum i Barolo by, hvor der er guidet tur på slottet.

 • Klap de sødeste får på ostetur i Alta Langa, hvor I kan lege fårehyrde for en dag.

 • Oplev magien på tryllemuseum Museo della Magia i Cherasco.

 • Smag på den italienske Barbero nougat og chokolade i Asti.

 • Trøffelture med hund og stav er oplagte til børn. Var selv afsted med 10-måneders baby i bæresele, som lige langede ud og satte de eneste to tænder i den nyopgravede trøffel!

 • Måltiderne kan heller ikke gå galt. Området bugner af pasta, pizza, chokolade, nougat, nødder og is-is-is! Der er hundredvis af skønne afslappede steder, hvor du og ungerne er velkomne og ikke bliver buhet ud, når I spilder på dugen.

Den romantiske du og jeg-tur

Bolig: Corte Gondina på toppen af La Morra er så smukt, fint og idyllisk. Og helt vildt åndssvagt, hvis din primære transport er cykel, hvilket var tilfældet for min mand og jeg, da vi boede på toppen af det lille bjerg i La Morra. Medmindre du selvfølgelig er glad for stigninger, når du er på vej hjem efter en vintung dag i 30 graders hede. Indrømmet; vi blev ædru, inden vi havde fået kæmpet cyklerne op på toppen til Corte Gondina, men skønt og kønt var det.

Oplevelser:

 • Du behøver ikke gøre så meget andet end at bevæge dig lidt rundt i området, hvor der er stribevis af smukke gåture, cykelture og udkigssteder, hvor du bare skal sidde og holde din elskede i den ene hånd og tage et godt glas Piemonte-vin i den anden hånd.

 • Skal I lidt ud, så tag en tur ind til Torino, gå rundt ved Piazza Castello, nyd en kaffe på en af de gamle kaffebarer, sip en Vermouth, Negroni eller Martini, og kig ind forbi den gamle café Caffè Al Bicerin til lidt sødt.

 • Besøg også en af de mange nøddefarme, hvor I kan være med til kokkeskoler og tilberede lokale lækkerier i form af kager m.m.

 • Skal I ud at spise, er det praktisk talt umuligt at finde et dårligt måltid. Eneste anke er måske, at det piemontesiske køkken er noget kød-tungt, men så igen. Det går jo fint til vinen.

 • Vi spiste bl.a. på Bovio i La Morra, hvor udsigten er storslået, maden vidunderlig klassisk og vinene fabelagtige.

Foodies og vinnørder

Bolig: Der findes en næsten uendelig stribe af skønne vinslotte, hvor du kan indlogere dig, slappe af imellem trøffel- og vinorgierne og nyde udsigten til vinmarkerne. Collina San Michele er ét af dem. Det ligger midt i Langhe i den gyldne trekant mellem Alba, Asti og Acqui Terme, så du har god adgang til mad og vin.

Oplevelser:

 • Er du afsted fra slut september og månederne frem, så er trøffeljagten på de hvide trøfler et absolut must. Du kan sågar gå efter Trøffelfestivallen i oktober/november.

 • Vinbesøg i La Morra, Barolo, Asti, Alba og Barbaresco giver vist sig selv.

 • Lørdag morgen er der marked i Alba, hvilket efter sigende er det vigtigste og bedste madmarked i området, så der bør I kigge forbi og smage på de mange lokale godter.

 • Det er heller ikke vanskeligt at finde et godt måltid for feinschmeckere. Der er 21 Michelin-stjernede restauranter i Langhe-området (en 3-stjernet og en 2-stjernet), og du finder et fint udvalg af både moderne, eksperimenterende og klassiske restauranter.

 • Og så skal du selvfølgelig gå oste-amok. Bra, som er Slow Foods hjemsted, er også hjemsted for toma-osten, som du absolut skal have fat i. Ligesom du bør overveje at besøge Bra til ostefestivallen i midten af september.

 • Kig også forbi byen Casala Monferrato og besøg restaurant Osteria Amarotto, der ifølge byens beboere er byens bedste mad og vin.

Barbera d’Asti la Crena, Vietti, 2011 Dejlig, velafbalanceret Barbera, der både har kirsebær, vanilje og mælkesyre. Franske barriques og slovenske botti-fade har tilført herlige, afrundede tanniner. Fra marken La Crena i Asti. En perfekt vin til de tunge piemontesiske kødretter som fx Tajarin al Ragu, tynde, flade pastabånd med kødragu af både okse- og svinekød. Fås hos Niche Vine til kr. 330,-

Abbona, Rinaldi, Barbera d’Alba 2015

Yndlings hverdags-barberaen hjemme hos os. Smager af italiensk sol og saft og kraft. Har lagret på små egetræsfade i 12 måneder, hvilket giver en skøn afrundethed. God balance mellem syre, kraft og elegance. Fredag aften med en god pizza og så den her, kan aldrig gå helt galt. Fås hos Kjær og Sommerfeldt på tilbud netop nu til kr. 109,-

Barolo Castiglione, Vietti 2013

Jeg fik denne Barolo på Osteria La Cantinella i Barolo by (dog i en anden årgang). Serveret til tagliatelle med læssevis af trøfler var det noget nær den bedste mad/vin-oplevelse, jeg nogensinde har haft. Elegant, intens Barolo, der nærmest smager af trøfler, svampe og kød i sig selv. Vietti er et herligt hus! Fås hos Niche Vine til kr. 450,-

Barolo, Roberto Sarotto, Riserva 2009

Masser af smag og tanniner. Man får fornemmelsen af, at den godt kan lægge et par år mere. Men når den så får lidt luft og tid, åbner den sig fint, og man får både svampe, kaffe og mørke bær. Afrundet syre og masser af kraft. Efter noget tid også svampe og kaffenoter. Lidt sprittet i det. Irma til kr. 209,-, men online fås den lidt billigere.

Barbaresco, Terra dei Celti, Riserva, 2010

Super behagelig med både svampe og nødder. Sender tankerne mod en Barolo-feeling, men fiser lidt hurtigt af. Det gør nu ikke så meget, for det er en herlig hverdagsvin, så længe det varer. Fyld gryden op med skøn pasta, kom en velvoksen klat smør på, rigeligt parmesanost og friskkværnet peber, og så et stort glas af den her – så blev din tirsdag lige pludselig meget bedre. Irma kr. 129,-

Tags

bottom of page