top of page

Kirsebær på toppen


Kirsebærret på toppen

Udtrykket ”the cherry on top” beskriver det lille lækre (kirsebær), der lidt overraskende kommer på toppen af noget andet og beriger hele skuden noget så gevaldigt. Lige præcis sådan er det fat med Frederiksdal Kirsebærvin, der giver dig både ungpigekinder og boogieben.

Kirsebærvinene fra Lolland er vitterligt noget ekstra. Overraskende, anderledes og på toppen af det, vi troede, vi kendte. I virkeligheden er vinene resultatet af det, der sker, når tre drengevenner får frit spil til at eksperimentere. Når hverken koner eller andre voksentyper bryder ind og siger, næ nej, det der - det kan man altså ikke!

For vinene er født ud af en absurd tankegang om, at man med det smagsintense og syrerige Stevnskirsebær kan fremstille vine på samme måde, som man laver rigtig vin. Tørre vine, årgangsvine, enkeltmarksvine, vine på Solera-system, vine på snart sagt alle slags træfade, du kan opdrive, boblende vin, solsmadret vin i form af Rancio og sågar Vermouth. Nå ja, og så selvfølgelig den søde kirsebærlikør, som de fleste af os tænker på, når vi hører ordet ”kirsebærvin”.

Kirsebær-trekløver med skyhøje ambitioner Fænomenet Frederiksdal Kirsebærvin er for længst blevet ikke bare kendt, men også anerkendt herhjemme og på eksportmarkeder så langt væk som USA og Kina. De tre legesyge drenge, DR-journalist Morten Iwersen, godsejer Harald Krabbe og kok Jan Friis-Mikkelsen, er portrætteret i deres egen TV2 dokumentar for vovestykket Frederiksdal. Vinenes kvalitet modtager roser for at revolutionere drukkenboltenes Nettofix af et billigt, essenset spiritusmakværk – af de fleste kendt som traditionel kirsebærvin. Og oveni er drengene lykkedes med at demokratisere den nationale tradition for frugtvine ved at blæse nyt liv i en næsten uddød kirsebærart, Stevnskirsebærret.

Meget mere visionært, gedigent og dansk bliver det ikke.

Roadtrip med kurs mod Lolland Derfor måtte der ikke bare én, men to Prét-a-Partir-udsendte på landevejen, da kirsebærfænomenet skulle undersøges. Sammen med redaktrice Malene var der planlagt roadtrip med kurs mod Lolland, så vi stævnede ud i Malenes bil, en unavngiven stationcar – bedre kendt som ”Rustvognen”.

Efter knap to timers hyggelig roadtrip rullede Rustvognen ind på gårdspladsen på Frederiksdal Gods, som ligger cirka så langt mod syd og så vest, som du kan komme fra København uden at få våde fødder. Lige der hvor kragerne vender, himlen er dueblå og kirsebærtræerne strutter i lige rækker.

3 venner, 1 Master of Wine og 1 stk. Lise Som varslet var hverken Harald, Morten eller Jan på pletten i den store lade, der udgør vineriet på Frederiksdal Gods. Men det var til gengæld Lise, som til daglig står for butikken og den daglige drift. Selve produktionen af vinen har der siden sidste år været assistance til fra allerhøjeste sted i form af Jonas Tofterup, Danmark første Master of Wine (vinverdenens vildeste vinuddannelse, som kun nogle hundrede har gennemført på verdensplan). Lise derimod er hende, der tager slæbet til daglig. Gerne assisteret af meget høj Volbeat på hendes store højtalere, fortalte hun os. For sådan en lade kan godt være tung at sætte liv i, når der uden for sæsonen er lidt længere mellem besøgene.

Kirsebær i snart sagt alle flydende former Lise skånede os for Volbeat, men fangede hurtig an med en pipette og begyndte at lange fadprøver ud til redaktricen og jeg. Vi smagte på snart sagt alt, hvad laden havde at byde på. Standardvinen fra ståltanke, der flaskes direkte herfra efter et par måneders fermentering. Sur lie-vinen, som ingenlunde er ”sur”, men derimod lagres på bundfaldet (efter det franske udtryk ”sur lie”, lagret på bundfald), hvilket giver en fyldigere, rundere og sødere vin. Og ikke mindst Reserve-vinen, som lagres på egetræsfade i op til 30 måneder.

Vi smagte vine fra Solera-systemet, hvor der blandes vine af flere årgange, som lagres i længere tid. Endelig smagte vi på vinene, der laves efter rancio-metoden, hvor vinen står ude i den frie natur i store glasbeholdere året rundt. Fantastisk oplevelse at se meter efter meter af gærende, små og buttede glasballoner med brunlig, tyk kirsebærvin, der står og koger i solen. Formentlig Nordeuropas største – og eneste – Rancio-samling, som i sig selv er et besøg værd, hvis man er vinnørd eller almindeligt kemiinteresseret. Som du fornemmer, eksperimenterer drengene med snart sagt alle former for vin, der kan vrides ud af et kirsebær.

Klistrede kinder og boogieben Malene, der var dagens chauffør, havde for længst spyttet alle dråber kirsebæralkohol ud, men alligevel var både hendes og mine tænder og læber både mørke og klæbrige af de kulsorte dråber. Selvom jeg også havde spyttet – om end noget mindre artigt – var vinene med en startalkoholprocent på 14% gået i både kinder og humør, og jeg måtte tage mig selv i at sige: Lise, fyr op for noget Volbeat!

Man får jo boogieben af det stevnskirsebær der.

--

Tid til kirsebærvin Den oplagte anledning til at gå ombord i Frederiksdal-vinene er selvsagt juleaftens risalamande. Men de meget forskelligartede, sorte vine fra Frederiksdal-drengene kan gå til alt fra vildtretter, ost, chokoladedesserter, julekager og til paté.

Frederiksdal Rød Sparkling, Frederiksdal, 750 ml. 179 kr. Drengenes bud på en boblende kirsebærvin. Frisk, liflig og boblende kirsebær, som fortsat har den helt mørke kirsebærfarve, selvom den er iblandet frisk pærecider. Laber velkomst eller herlig terrassehyggevin.

Frederiksdal Kirsebær Likør, Frederiksdal, 500 ml., 249 kr. Glem alt om den velkendte kirsebærlikør hjemme fra Mormor. Her får du en tæt kirsebærlikør med en fantastisk, balanceret syre. DRIKKEN til din risalamande, hvis du vil have en succesfuld og velsmagende juleaften.

Frederiksdal Nielstrupmark 2013, Frederiksdal, 500 ml., 199 kr. Her kan du godt glemme alt om den slags kirsebærvin, du ellers troede, at du kendte. Enkeltmarksvinen her er spontangæret i 3-5 dage, og så lagret på franske træfade. Oplevelsen af ”rigtig” vin med frisk frugt, kaffe og vanilje fra fad. Virkelig dejlig og en vin, der matcher det salte køkken. Fx en lille, lækker duesteg.

Frederiksdal Rancio, Frederiksdal, 500 ml., 279 kr. Her får du den solsmadrede vin, derstår ude året rundt i de buttede glasballoner i op til 5 år. Hvorefter vinen tages ind og lagres på cognacfade. Brun, nøddeagtig vin og min absolutte og klare favorit. ÅRHJA, den smager godt af blide, varme krydderier, svesker, figner, kastanjer, kys og nødder. Giver mig lyst til fed, blå ost, løse bukser, ild i pejsen og godt selskab.

Frederiksdal, Sur Lie, 500 ml., 189 kr. ‘Sur Lie’ er en fransk tradition, hvor vinen ligger på bundfaldet i en længere periode, hvilket giver en federe, dybere og rigere vin. Kæmpelækkert og det stik modsatte af ”surt”. Tværtimod har den nærmest lidt marcipan eller mandler om du vil, fra kirsebærsten. Et lidt lettere, mere elegang bud på din risalamande-vin end likøren. Din nye, bedste ven til en chokoladefondant. Og ost. Masser af fed, cremet og smagfuld ost.

Frederiksdal Solera, 500 ml., 500 kr. Solera er - inspireret af Sherrytraditioner – meget forenklet, at man har en række fade, man tapper en smule af hvert år og fylder op med ung vin.Den unge vin tager smag af den gamle, og derfor kan man også godt sige, at Frederiksdals Solera-vin er hele kirsebæreventyret samlet i én flaske – da Solera-systemet har vin tilbage fra startåret 2006. I Soleravinen får du mørk dybde, nødder og en intensitet, der minder om tjære eller olie. Vild oplevelse, som du bør unde dig selv, når du sidder tilbagelænet i en virkelig blød stol. Med puf.

Tags

bottom of page