Er akvavit the shit?

September 19, 2018

 

Akvavit? Er det ikke noget med en 12-hestes snapsebrandert på skødet af chefens kone ved juletid? Helt sikkert! Men akvavit er også base for dekadente cocktails med røg, myresaft og hindbærskum, og er du hip bartender-type med full sleeve tatoveringer og hipsterskæg har du for længst udviklet 3-4 akvavitbaserede signatur-cocktails, der hitter på barerne i New York, London og Berlin…

 

Men vent lige med at gå på Momondo og booke billetter til den ultimative akvavit-experience i udlandet, for Danmark har fået sin helt egen akvavit-bar Rastløs på Nørrebro, der leverer sindssyge smagskombinationer i ret så eksperimenterende akvavit-cocktails. Ligesom du kan sippe løs af en af verdens største samlinger akvavitter, mens barejer Frederick forklarer, hvorfor snaps serveret hjernefrys-kold er noget… lort.

 

For et par år siden lagde Duck and Cover på Vesterbro sig i front med en solo akvavit-baseret cocktail menu, mikrodestillerier som Copenhagen Distillery har vist vejen med både komplekse og rene akvavitter med fx indonesisk langpeber eller den ikoniske bacon-snaps (årh ja!), små producenter som VI.ER AKVAVIT lægger fra land med en decideret snapse-revolution, hvor målet er at reclaime “The true spirit of the Nordics” – og så har snapsen fået sin egen festival med Spirikum, der afholdes igen i år 1. september.

 

Kigger vi ud over kakkelbordet, har bartender-miljøet de seneste 5-10 år udviklet en glohed affære med Morfars fortabte snaps. Akvavitten er blevet støvet af, og både i Danmark og udlandet har man fået øjnene op for, at akvavittens kommen- eller dild-base giver et særligt nordisk præg og en elegant stil, som rom, whisky eller sågar gin ikke kan hamle op med.

 

Akvavit for sig, og snaps for sig
Klassifikationen akvavit er milevidt fra hjemmebrændt finsprit med tilfældigt krydderi fra Onkel Ejnars forhave, som mange tænker på, når de tænker på snaps. For at en spiritus kan pynte sig med titlen akvavit, er der tre regler, man skal leve op til: 1) hovedsmagen skal komme fra enten kommen eller dild, 2) alkoholprocenten skal ligge på minimum 37,5% og 3) spiritussen må ikke være bitter. Så glem straks alt om kommen-fesen snaps, der hives op af fryseren (formentlig har den ligget der siden påskefrokosten sidste år) og den er nu fyldt med iskrystaller, og du må holde dig for næsen for at synke, uden at kalorius kommer op igen. Det her handler om ægte akvavit.

Please reload

Seneste indlæg

November 1, 2019

February 28, 2019

September 30, 2018

September 19, 2018

August 31, 2018

April 29, 2018

Please reload

Tags

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Haps pr og kommunikation | Anne Køster | CPH Food Space | Slagtehusgade 11 | 1715 København V 

+45 24 63 98 54 | anne@annekoster.dk